ÚPRAVA TELECÍHO MASA
ÚPRAVA VAŘENÍM
Maso vkládáme do vroucí vody, sůl, kořenová zelenina. Uvařené maso podáváme k dietním jídlům a brambor. Vývar B použijeme k ředěni polévek a omáček
ÚPRAVA ZADĚLÁVÁNÍM
VHODNÉ MASO: méně kvalitní maso
OBECNÝ POSTUP:
– maso v celku omyjeme, vložíme do vroucí vody, sůl, celý pepř ke konci vaření kořenovou zeleninu
– zvlášť připravíme zásmažku, zalijeme vývarem, provaříme, procedíme
– zjemníme smetanou, muškátový květ na povrch položíme máslo.
TELECÍ MASO ZADĚLÁVANÉ:
– maso dáme do vroucí vody osolené nakrájené na kostky, kořenová zelenina, pepř
– měké maso vyjmeme
– připravíme si světlou zásmažku okořeníme muškátovým květem a zalijeme vývarem
– ke konci přidáme smetanu, sůl
– procedíme, provaříme, máslo – plátek
TELECÍ RAGÚ NA ŽAMPIONECH:
– na kostky nakrájené maso vložíme do vroucí vody, pepř, kořenovou zeleninu
– připravíme si světlou zásmažku a přecedíme na maso
– pak přidáme orestované žampióny kůru a citrónovou šťávu
TELECÍ RAGÚ S KNEDLÍČKY:
– maso dáme do vroucí osolené vody, kořenová zelenina
– maso uvaříme téměř do měka
– květák rozebereme na růžičky a uvaříme téměř do měka
– uděláme si světlou jíšku, muškátový květ, vývar z květáku
– provaříme, zjemníme smetanou, dochutíme, procedíme
ÚPRAVA TELECÍHO MASA DUŠENÍM
VHODNÉ MASO: všechny části telecího masa kromě hlavy a nožiček
KRÁJENÍ MASA PŘED TEPELNOU ÚPRAVOU:
a) v celku – kýta, plec, pečeně
b) na plátky – kýta, plec, pečeně s kostí – žebírko
c) závitky – kýta, plec, pečeně vykostěná
d) kostky – kližka, ořez, bok
ÚPRAVY POKRMŮ ROZDĚLUJEME PODLE: způsobu krájení a podle použitého základu