MLÉKO A ROZDĚLENÍ MLÉČNÝCH VÝROBKŮ
Ko:
1. co je mléko
2. druhy mléka podle původu
3. který druh mléka (dle původu) je dodáván do obchodní sítě (maloobchod, spol. stravování) pod jednostranným názvem Mléko
4. význam mléka
5. rozdělení kravského mléka
6. rozdělení mléčných výrobků
1. Mléko je bílá tekutina, vzniká v mléčných žlázách dojnic v laktačním období. Mléko má nažloutlý nádech od obsahujícího tuku. Mléko je emulze roztoků (+ látek rozpuštěných v H2O) a tuků (tuk je jemné rozptýlen ve tvaru drobných kuliček.
2. Druhy mléka podle původu – kravské, kozí, ovčí, v jiných státech i jiné druhy.
3. Pod pojmem Mléko se dodává do obchodní sítě, včetně Společného stravování mléko kravské (jednoslovní název). Ostatní druhy mléka musí mít v názvu i označení původu – Kozí mléko.
4. Význam mléka – je to velmi důležitá potravina, protože obsahuje všechny důležité látky pro růst a správnou funkcí organizmu. Bílkoviny – plnohodnotné, např. Kasein – bílé zabarvení mléko + základ výroba sýrů. Bílkovin je kolem 4 %. Mléčný tuk – kolem 4% je lehce stravitelný a době vstřebatelný (nízky bod tání). Tvoří hlavně zdroj energie. Vitamíny – jsou rozpuštěné v tucích – A, D, E, K a ve vodě B1, B2, C. Obsah vitamínů je ovlivněn krmivem (A, B, C). Nerostné látky (minerální látky) – Ca, Mg, K.
5. Druhy mléka – dle různých hledisek:
a) podle obsahu tuku – nízkotučné (do 1% na l), polotučné (1,5-2% na l), plnotučné (3-3,5% na l)
b) podle trvanlivosti – s běžnou, prodlouženou, trvanlivou
c) podle přísad – neochucené, ochucené
6. Dělení mléčných výrobků: Sladké tekuté
– kysané
– sušené
– zahuštěné
– sýry
– máslo
– mražené