VEJCE
Ko:
1. charakterizuj vejce
2. složení vejce
3. druhy vajec
4. skladování a vady vajec
1. do obchodní sítě pod názvem Vejce přichází vejce slepičí, ostatní musí mít 2 slova název (křepelčí vejce). ČÁSTI VAJEC:
vápenná skořápka
blána
bílek
žloutek v tenké blance
zárodek
2. Bílkové úpony žloutku v širší části. Vejce vzduchová bublina. Bílkovina plnohodnotná především bílek, který je bez tuku. Tuk – který je ve žloutku – cholesterol, vitamíny rozpustné v tucích A, E, D) ve vodě (B,C), minerální látky – nejvíc ve žloutku – vápník, železo, fosfor. Velké mn. vody (více bílku).
3. Čerstvá vejce – podle velikosti; konzervovaná vejce – sušené vejce celé, sušený bílek a sušený žloutek; vaječný nálev – chlazená, mražená, chlazené bílky, chlazené žloutky.
4. Vejce se skladuje v chladném prostředí a musí být v rosolu, užší části dolů (užší část vejce dýchá).