Hořčice
Charakteristika
Je rostlina, která poskytuje drobná semena různé barvy a tvaru.
Rozlišujeme hořčici bílou, černou a saretskou – ruskou.
Výroba
Připravuje se z rozemletých hořčičných semen, octa, vína nebo moštu, pepře, hřebíčku, cukru, soli a malého množství škrobu. Pak se nechává kvasit.
Druhy hořčice dodávané na trh
• plnotučná
• kremžská s přídavkem křenu
• estragonová
• ostrá
• jemná
Polévkové koření
Charakteristika
Polévkovým kořením se vylepšuje chuť i vůně polévek a jiných pokrmů.
Podle konzistence polévkové koření dělíme na:
– tekuté (v tmavých lahvích, protože světlo jim škodí)
– zrnité a tuhé (v kostkách).
Výroba
Vyrábějí se průmyslově převážně z bílkovinných surovin živočišného i rostlinného původu.
a) tekuté – je to kapalina vyrobená hydrolitickým štěpením živočišných i rostlinných surovin.
– živočišné suroviny: kazeín, tvaroh, keratin, tuku zbavené škvarky, masová moučka a suché kvasnice
– rostlinné suroviny: pšeničný, kukuřičný nebo rýžový lepek, obilné klíčky
K těmto látkám se přidává kyselina solná, soda a aktivní uhlí.
Dále se zpracovává sušená zelenina, výtažky z mas, hub a hydrofosforečnan sodný.