ZAPÉKÁNÍ – GRATINOVÁNÍ:
Provádí se ve speciálních miskách z varného skla. Zapéká se zelenina, maso, vejce, ryby, vnitřnosti, moučníky… vše musí být předem tepelně zpracováno. Zapéká se z hora, aby se surovina nespálila posype se na povrchu sýrem, strouhankou a nebo se zalije speciálními omáčkami. K zapékání používáme salamandr.
GRILOVÁNÍ
Výrazem grilování označujeme dva druhy tepelné úpravy. Grilování na roštu a grilování na rožni.
Na roštu grilujeme vždy připravené okořeněné potraviny. Drůbež grilujeme dělenou, ryby v celku nebo v porcích. Na roštu upravujeme i různé druhy uzenin. Potraviny, které chceme na roštu upravovat, vkládáme až do předehřátého grilu na rošt. Úpravy na roštu patří ke zdravým tepelným úpravám vzhledem k tomu, že se používá minimální množství tuku, a to zpravidla jen k potření roštu. Pro přípravu pokrmů na roštu používáme elektrické grily. Většinou mají rošť, kterým lze pohybovat podle výšky grilované potraviny. Elektrické grily. Většinou mají vyhřívání s hora, případně ze stran, grily na dřevěné uhlí jsou vyhřívány zespodu.
Na rožni grilujeme nejčastěji drůbež vcelku navléknutou na kovovou tyč. Některé druhy masa před tepelnou úpravou na rožni předem okořeníme, tence potřeme olejem a několik hodin necháme odležet. Rožně jsou většinou vytápěny elektricky nebo plynem. U těchto typů lze teplotu předem nastavit. Kovová tyč se během úpravy otáčí. Vyhřívání je zdola nebo ze stran. Pod upravovaným masem je na dně grilu miska do které kape šťáva.