ÚPRAVA UZENÉHO MASA
ÚPRAVA UZENÉHO MASA
DRUHY: kýty, plec, krkovice, bůček, kolena, pečeně (kotlet)
UZENÍ:je to konzervační prostředek horkým kouřem. Z masa se odstraňuje část vody, má pak delší trvanlivost.
POSTOP:
– maso nakrájíme na kusy – šrůtky
– osolíme a necháme sůl v sáknout
– druhá den maso zalijeme rosolem (převařená voda, sůl, česnek) v tomto rosolu necháme maso několik dní až týdnů
– pak omyjeme, zavěsíme do vyhřátého uzáku a udíme tak dlouho až je maso měké a na řezu nesmí být krev
POSTUP PŘI VAŘENÍ UZENÉHO MASA:
Na trhu je maso dvojího druhu:
obyčejné uzené, které se musí před podáváním uvařit
uzené maso tepelně ošetřené, které můžeme podávat studené nebo jej krátkodobě povaříme ve vodě nebo v páře.
Při vaření vkládáme maso do vroucí vody, česnek, cibule, kmín a sůl po ochutnáni
PODÁVÁNÍ:
– se zelím, knedlík
– s bramborovou kaší, okurek
– hrachová kaše, luštěniny
– ke špenátu
– jako náplň do bramborových knedlíku
POKRMY – HEMENEX:
Na pánvi opečeme šuku na ni rozklepneme vejce a pečeme tak aby bílek byl tuhý a žloutek kašovitý
BEKENEX – slanina
PRÁŽEKÉ BRAMBORY:
Vepřový bůček krájíme na kostky (uvařené) na pánvi osmahneme cibuli přidáme bůček, brambory, sůl, pepř, zalijeme rozkvedlanými vejci a necháme srazit.
ŠUNKOVÉ FLÍČKY:
Uvařený bůček nakrájíme na kostky, zvlášť si uvaříme, flíčky na pánvi osmahneme maso přidáme flíčky a opečeme, vsypeme do zapékací misky a zalijeme 1 polovinou – mléko, rokvetlané vejce, sůl, pepř. Zapečeme, zalijeme po druhé a dopečeme. Podáváme s okurkem a zeleninovým salátem.
BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ UZENÝM MASEM:
Vařené brambory, vajíčko, sůl, hrubá mouka, hrubá krupice. NÁPLŇ: drobné krájené nebo mleté maso. Hotové knedlíky přeléváme škvařenou cibulkou.
mno dobry no… a jak dlouho to maso jako mam varit ? "kdo umi, umi. Kdo neumi, uci."