BRAMBORY
Ko:
1. co jsou brambory
2. dělení brambor
3. vady brambor
4. skladování brambor
1. Brambory jsou hlízy. Patří do skupiny okopanin. Nové brambory obsahují hodně vitamínu C (obsah závisí na délce a kvalitě skladování)
2. Brambory dělíme podle:
a) POUŽITÍ:
– stolní – moučné
– polomoučné
– lojové
– krmné
– průmyslové – výroba lihu, polotovaru, škrobu
– sadbové
b) BARVY:
– žluté
– červené
c) DUŽINY:
– bělomasé
– žlutomasé
d) SKLIZNĚ:
– ranné
– polorané
– pozdní
e) TVARU:
– kulovité
– oválné
3. Vady brambor: mechanické narušení, bramborová plíseň (scvrklé) – skladování při vyšší teplotě, zelenavý povrch – skladování při světle, sladké – namrzlé, vyklíčené brambory – skladování při vyšší teplotě a světle.
4. skladování brambor: skaldy čisté bez plísní, škůdců, mokra s vyšší vzdušnou vlhkostí a teplotou do 6 °C. ve skladu nesmí být mráz, protože by brambory zesládly. Ve skladu nesmí být světlo jinak by byly zelené.