Dělení zeleniny
Zeleninu dělíme podle toho, které části z ní konzumujeme.
1. Kořenová:
mrkev, petržel, celer, křen, červená řepa, ředkvička, ředkev, černý kořen, vodnice
2. Košťálová:
zelí, čínské zelí, kapusta – hlávková a růžičková, kadeřávek, květák, brokolice, kedlubna
3. Listová zelenina:
hlávkový salát, polníček, štěrbák zahradní, čekanka salátová, špenát, mangold (druh řepy), lebeda zahradní, kopřiva dvoudomá
4. Cibulová:
cibule, šalotka, česnek, pór, pažitka
5. Plodová:
a) tykvovitá – okurky, tykev, meloun
b) lilková – rajčata, paprika, lilek
c) lusková – zelený hrášek, fazolka
6. Lahůdková
– artyčok, fenykl, bambus, chřest, rebarbora,kukuřice, kardy
Skladování zeleniny
Při skladování zeleniny přihlížíme k druhu zeleniny. Skladuje se krátkodobě a dlouhodobě.
1. Krátkodobě – salát, okurky, rajčata, květák.
2. Dlouhodobě – vhodná je zelenina kořenová, cibulová a některé druhy košťálové zeleniny.
• Před skladováním zeleninu přebereme, oddělíme poškozené a kazící se plody.
• Skladujeme zeleninu v nízkých vrstvách.
• Skladujeme v suchých, chladných, tmavých a dobře větratelných skladech se stálou teplotou.
Děkuju že jste to sem daly mooc to potřebuju k závěrkám a nikde jsem to nenašla
dek za to moc pomuže to je dobry moc dobry dek dek za to moc pomohlii dek deek moc pomohli moc pomohli