Tuky
Vyskytují se v každém živočišném organizmu, zejména pod kůží a na vnitřnostech.
• Z hlediska výživy jsou největším zdrojem energie. Doporučená spotřeba je závislá na věku, na pracovním zařazení a klimatických podmínkách. U dětí se má množství tuků rovnat množství bílkovin.
• Tuky jsou významné také pro obsah látek – v tuku rozpustné vitamíny A, D, E, K.
• Tuky působí v kuchyňské úpravě příznivě:
– dodávají pokrmům příjemnou chuť, vůni, lesk, vzhled i barvu
– pokrmy jsou sytější
– jsou lépe využitelné
• Nevhodnou kuchyňskou úpravou, hlavně působením vysokých teplot, se tuk přepaluje a vznikají zdraví škodlivé látky – karcinogeny, které podporují vznik rakoviny.
Rozdělení
1. Podle původu
– živočišné (máslo, sádlo, lůj, rybí tuk)
– rostlinné (oleje, kakaové máslo)
2. Podle konzistence
– tuhé (lůj)
– mazlavé (máslo, sádlo)
– tekuté (oleje – jsou obsaženy v semenech a plodech)