Kakao
Charakteristika
Kakao řadíme do pochutin. Je to hnědý prášek, který se vyrábí z kakaových bobů, což jsou semena kakaovníku.
Po odstranění dužiny se tato semena fermentují, poté se suší, třídí a leští.
Složení
o Voda 5 %
o Tuk 50 – 60 %
o Bílkoviny 10 %
o Škrob 6 %
o Celulóza 2,5 %
o Třísloviny 6 %
o Kyseliny
o Theobromin 0,45 %
o Kofein 0,2 %
Výroba
* Kakaový prášek se vyrábí z lisované hmoty, která vzniká rozdrcením přiměřeně suchých, pražených bobů.
* Vylisovaný tuk, tzv. kakaové máslo, se po filtraci užívá k výrobě čokolády, některých kosmetických výrobků a ve farmaceutickém průmyslu.
* Do získaného kakaového prášku se přidává uhličitan draselný, který způsobuje tmavší zabarvení.
Význam
• Theobromin má příznivý vliv na lidský organismus.
• Je bohatým zdrojem hořčíku.