HOVĚZÍ ZAVÍTKY
– vhodné maso: kýta, plec (zadní maso); nízký roštěnec, vysoký roštěnec (roštěná)
PŘPRAVA:
• maso omyjeme v celku
• maso krájíme přes vlákna na plátky 100g v sírovém stavu
• maso naklepeme
• maso osolíme, opepříme (hořčice, vegeta)
• naplníme náplní (mletou, krájenou na hranolky, čtvrtky)
• srolujeme
• závitky opečeme na příslušném základě
• podlijeme vodou a dusíme do měka
• zahustíme dle základu
• provaříme, procedíme
ŠPANĚLSKÝ PTÁČEK:
maso: kýty, plec
základ: cibulový
náplň: vejce, uzenina, okurek, slanina
způsob zahuštění: zaprášením
– maso si nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme
– pomažeme hořčicí dáme vejce, salám, okurek a Slaninu
– smotáme
– opečeme na cibulovém základu
– zalijeme a dusíme do měka
– zahustíme zaprášením, dochutíme
– provaříme, procedíme
KYJEVSKÁ ROŠTĚNÁ:
maso: nízký roštěnec
náplň: vejce, salám, okurek
základ: cibulový, paprikový
způsob zahuštění: zásmažka, smetana
– maso naklepeme, osolíme, opepříme
– dáme hořčici, vejce, okurek, salám
– srolujeme a opečeme na paprikovém základě, zalijeme vodou
– dusíme do měka
– zahustíme zásmažkou nebo bešamelem
– dochutíme, provaříme, procedíme
– zjemníme smetanou
ZÁVITEK PLNĚNÝ SEKANÝM MASEM:
maso: kýta, plec
náplň: syrové mleté maso
základ: cibulový
způsob zahuštění: zaprášením
– maso naklepeme, osolíme, opepříme
– naplníme masovou směsí
– opečeme na cibulovém základě a zalijeme vodou
– dusíme do měka
– zaprášíme moukou, dochutíme, provaříme, procedíme
FRANFURTSKÝ ZÁVITEK:
maso: kýta, plec
náplň: mleté maso + na kostky párek
základ: paprikový
způsob zahuštění: zásmažka
zjemnit: smetanou
ZBOJNICKÝ SKŘIVAN:
maso: kýta, plec
náplň: slanina, klobása
základ: cibulový
způsob zahuštění: zaprášením