Vyúčtování hostiny, placení- způsoby
Placení: Hotovostní a bezhotovostní.
1) Vyúčtování hlavních služeb a to jsou pokrmy, nápoje a pronájem místnosti.
Vyúčtování pokrmu je cena za 1 porci x počet porcí= celková cena za chod.
Vyúčtování nápojů je cena za 1 porci. Tvrdý alkohol 5 cl, pivo 0,5/ láhev, víno 0,2 l.
Pronájem místnosti- cena za hodinu x počet nocí. Započítává se každá započatá hodina.
2) Vyúčtování za další služby
Ubytování- cena za pokoj x počet nocí=celková cena za pokoj.( 2lůžkový, 1lůžkovy)
Doprava- cena za km x počet ujetých km.
Zapůjčení techniky- cena za 1 hod x hodiny
Živá hudba- cena za hodinu x hodiny
Fitnes- cena za hodinu x hodiny x počet osob
DPH je z celkové částky, musí se rozlišit 22% DPH a 5% DPH. Výše složené zálohy se odečítá od celkové částky. Celková cena musí být vyjádřena slovy.
Hotovostní placení – datum, podpis, razítko toho kdo částku přijal. Originál dostává objednavatel kopii si ponechává vystavovatel.
Bezhotovostní placení- Objednavatel nebo kontaktní osoba svým podpisem potvrdí souhlas s vyúčtováním a dostává originál a kopie jde k dalšímu zpracování.
Slavnostní obsluha
a) Banketní obsluha- Všichni sedí, stejné menu, společný nástup obsluhy- zrcadlová obsluha,
1 obsluhující = cca 3-10 hostů.
b) Rautová obsluha- Všichni stojí, číšník pouze pomáhá hostů, nalévá nápoje hostům na raut. stole, debarasuje nádobí.
19. Dokončování pokrmů/ nápojů u stolu hosta (vyšší forma SO)
Vyšší formy složité obsluhy -Dohotovení jídel a nápojů před hostem.
a) dochucení – polévek, omáček b) míchání- saláty, drezinky, předkrmy, koktejly c) porcování, vykosťování, filirování masa d) flambování- masa, moučníků, ovoce, zmrzlin.