Ocet
Charakteristika
Ocet je 4 až 10 % vodní roztok kyseliny octové, která vzniká octovým kvašením tekutin. Ocet obsahuje alkohol.
Jako suroviny se používají:
– bílé víno
– červené víno
– ovocné víno (mošt)
– pálenka
– líh
Použití
• při nakládání ryb
• nakládání zeleniny
• při výrobě hořčice
• k dochucování pokrmů
Druhy octa
1. Kvasný ocet lihový – vyrábí se kysáním zředěného lihu, barví se karamelem.
2. Pravý vinný ocet – vyrábí se z horších druhů hroznového vína, je nejlepší a nejjemnější pro používání ve studené kuchyni – zálivky a dresinky.
3. Ovocný ocet – vyrábí se kvašením různých ovocných šťáv – jablkové, hruškové, šípkové.
4. Ocet obyčejný – vyrábí se ředěním kyseliny octové vodou. Je hrubší, ostré chuti, čirý, bez zákalu a sedlin, má příjemnou chuť a vůni.