PŘÍLOHY
– tvoří doplňky k omáčkám a masu
– musí s nimi chuťově, vzhledově a energeticky ladit a harmonizovat
– doplňují též BH
Dávkování ( hmotnost)
– přílohy z brambor 100 – 200 g
– přílohy z luštěnin 200 g
– rýže 150 g
– rýže s doplňkem + 20 g = 170 – 180 g (kari, žampiónová,…)
– knedlíky 160 g
– bramborové knedlíky 150 – 200 g
– přílohy ze zeleniny 150 – 200 g ( kapusta, špenát, hrášek)
100 – 200 g (zelí)
– jednoduché saláty 120 – 140 g
Přílohy z brambor
Dušené :
– Vařené brambory nakrájíme na kostky, plátky nebo čtvrtky a podusíme se solí, tukem a tekutinou
Pečené :
– pečeme různé tvary na různém tuku, solíme na konec
Vařené :
– vaříme ve vodě, osolené a okmínované
Smažené :
– hranolky, lupínky, nudličky,…. solíme na konec
Bramborové knedlíky :
– nastrouhané, uvařené brambory ve slupce + krupice, hrubá mouka, vejce, sůl
– půl kg vaříme 20 minut
Bramborová kaše :
– uvařené brambory, slijeme, rozšleháme s horkým mlékem a solí
Šťouchané :
– uvařené brambory rozšťoucháme s doplňkem ( celer, cibule, …)
Bramborové placky :
– strouhané syrové brambory + horké mléko, vejce, sůl, hladká mouka, majoránka, česnek
Chlupaté knedlíky :
– syrové brambory nastrouháme, přidáme hrubou mouku, vejce, sůl a děláme noky, které vaříme v osolené vodě
Bosáky :
– půl vařených a půl syrových brambor, hrubá mouka, vejce, sůl
Nastavovaná kaše :
– kombinace uvařené brambory + kroupy
Přílohy z mouky
Houskové knedlíky ( z droždí):
– hrubá mouka, kvásek ( mléko, cukr, droždí), zbytek mléka rozšleháme s vejci, sůl, žemle a vypracujeme na hladké těsto, přikryjeme a necháme vykynout
Houskové knedlíky z kypřicího prášku :
– rychlejší, místo kvásku kypřící prášek
Karlovarské knedlíky :
– hodně žemlí pokapeme mlékem, zvlášť rozmícháme žloutky a hrubou mouku
Noky :
– připravují se k jemnějším pokrmům
– druhy : z odpalovaného těsta, jemné krupicové nebo Vídeňské
Přílohy z těstovin
– sušené výrobky z nekvašeného těsta : s vejci, bez vejce
– vhodná příloha k vařeným, dušeným a pečeným pokrmům
– druhy : krátké, střední, dlouhé
– příprava : velké množství vařící, osolené vody
Přílohy ze zeleniny
– upravujeme : vařením, dušením, smažením, zaděláváním, zapékáním
– při přípravě musíme dbát : doba úpravy, vhodný inventář, krátké uskladnění
Zelenina syrová :
– nejvhodnější zeleninové saláty do kterých můžeme přidat olej, máslo, majonézu nebo sýr, jogurt, slaninu
Zelenina dušená :
– upravuje se zahušťováním ( bešamel nebo na přírodní způsob) –karotka dušená, karotka přírodní
– druhy dušené zeleniny :
– Karotka dušená – nakrájíme, podusíme, přídáme zásmažku (bešamel), cukr, zjemníme máslem a dochutíme muškátovým květem
– Karotka přírodní – nakrájíme, podusíme, osolíme a zjemníme máslem
– Zelí dušené – hlávkové (červené nebo bílé) případně kysané zelí : cibulová zásmažka, sůl, ocet, cukr
– Dušený špenát – listy opláchneme, spaříme ve vařící vodě a umeleme, osmahneme cibulku, přidáme mouku, přidáme špenát a dusíme, docutíme česnekem, solí, pepřem a přidáme vejce
– Míchaná zelenina – uvaříme do měkka, přidáme bešamel, sůl, cukr, muškátový květ a zjemníme máslem
Přílohy z rýže
Rýže vařená :
– přebereme, spaříme, vaříme v dostatečném množství osolené vody, uvaříme a scedíme
Rýže dušená :
– přebereme a spaříme
– orestujeme na tuku (olej) abychom zblanšírovali povrchový škrob a ráže byla
sypká
– zalijeme horkou vodou, osolíme a zavaříme
– dáme cibulku s hřebíčkem přikryjeme a dusíme asi 20 minut
– na 1 kg rýže= 1,5 l vody
Přílohy z luštěnin
– jsou velice zdravé, obsahují hodně uhlovodanů a jsou těžko stravitelné
– stravitelnost zlepšíme rozemletím nebo rozmixováním dále přítomností tuku a kyselého doplňku
Vařený hrách :
– uvařený, osolený ( až po tepelné úpravě), promaštěný sádlem
Hrachová kaše :
– uvařený hrách prolisujeme, rozředíme vývarem, dochutíme česnekem, solí, pepřem, majoránkou a omastíme osmaženou cibulkou
Čočka na kyselo :
– vařenou čočku zahustíme cibulovou zásmažkou, osolíme a přidáme ocet
Šoulet :
– uvařený hrách a kroupy
– přidáme osmaženou cibulku, pepř, sůl, majoránku, česnek a zapečeme v troubě