SLOŽITÉ SALÁTY
CHARAKTERISTIKA:
– jsou to směsi které připravujeme z těchto surovin:
– ze zeleniny
– z těstovin
– z brambor
– z luštěnin
– z ryb
– z masa
– ze sýrů
– z vajec
– zhub, žampiónů
– spojujeme – majonézou, jogurtem, kečupem, speciálními dresingy
ZÁSADY PŘI PŘÍPRAVĚ:
– používáme nejakostnější suroviny
– suroviny krájíme vždy na stejné tvary
– zeleninu a brambory nepřevařujeme
– saláty děláme hustší, protože řídnou
– všechny suroviny dáváme do mísy s kořením a ne jednou krátce promícháme
POUŽITÍ:
– předkrm
– přílohy
– podklad na chlebíčky
– náplň do zeleniny
DRUHY:
– francouzský salát – plnění do zeleniny (vejce, paprika) vyrábí se ze 2/3 zeleniny, 1/3 brambor (celer, mrkev, kyselý okurek, hrášek a jablka), pojivo majonéza
– bramborový salát – jako příloha 1/3 zeleniny, 2/3 brambor, vejce, majonéza
– bramborový salát bez majonézy – je jako bramborový + zálivka – dresing. Převaříme vodu s octem, solí a cukrem, necháme vychladnout vmícháme hořčici a olivový olej
– vlašský salát – používá se na obložená vejce, chlebíčky, výrobky v aspiku, měkký salám + brambory a zelenina + majonéza
– vajíčkový – vejce uvařené na tvrdo, brambor nebo bez, zelenina, majonéza
– rybí – kyselé ryby naložené v kyselém nálevu + cibule
– těstovinový – uvařené těstoviny + zeleninu, maso majonéza + jakákoliv surovina, rybí
– luštěninový – uvařené luštěniny spojené kečupem nebo doplněné zeleninou spojené olejovou zálivkou nebo majonézou