GASTRONOMIE A JEJÍ VÝVOJ VE SPOLEČNOSTI
• Kulturní
• Filozofický
• Historický
• Nutriční
• Společenský
1. Pohostinství a obsluha
• Vztah mezi hostitelem a hostem
• Nabídka, poptávka a prodej
Stručný historický pohled
Od středověku až po pozdní renesanci byli Italové nedostižní vládci v gastronomii.
V roce 1533 si Kateřina de Medici z Itálie do Paříže vazala celou brigádu kuchařů, tento počin se později stal základem francouzské školy gastronomie.
1754 – 63 při mírových jednáních ve Versailles po dobu jednoho měsíce, při sto účastnících, nedostal nikdo stejný pokrm dvakrát.
Tak přišla sláva francouzských kuchařů, znalců vína, flambování a tranšírování.
1802 vznikl velký stůl buffet, kdy Francouzi a Angličané seděli při neplánovaných dlouhých mírových jednáních v Amiens.
40 – 50 léta potravinářský průmysl přinesl světu Nestlé, Nescafé, koncentrované šťávy, polévky v kostkách, konzervované výrobky jako dědictví výzkumů pro zabezpečení válečného proviantu.
Rozvoj letecké dopravy zkrátil letecké vzdálenosti, „Američané objevují poválečnou Evropu “.
V centru Paříže vyrostl první drugstor „jako urážka francouzské gastronomie“.
Tvoří se hotelové řetězce, rezervační systémy, cestovní kanceláře turoperátoři, urychluje se komunikace.
Zrodilo se nové průmyslové odvětví řízené týmy architektů,odborně orientovaných psychologů,marketingových odborníků, konstrukce služeb a nové výrobní technologie aj.
Počátek 80 let otřes cestovním ruchem zapříčiněný vzrůstajícím terorismem.