Čaj
Charakteristika
• Čaj jsou upravené mladé lístky čajovníku.
• Největším producentem čaje jsou Indie, Čína, Srí Lanka, Japonsko, Turecko.
• Listy se sklízejí vícekrát do roka.
Složení
• Thein – látka podobná kofeinu
• Třísloviny 5 – 11 %
• Minerální látky Ca, P, Mg
• Vitamíny skup. B, A, C, P
Druhy čaje
I. Podle způsoby úpravy listů:
1. Fermentovaný (černý) čaj se připravuje enzymatickým kvasným postupem při teplotě 40° C, při němž se z čerstvých zelených lístků bez vůně a chuti stávají černé aromatické lístky. Čaj se potom třídí na listový, zlomkový a prachový.
2. Polofermentovaný (žlutý) čaj vyrábí krátkou fermentací a následným sušením.
3. Nefermentovaný (zelený) čaj se připravuje tak, že se hned po natrhání blanžírují – spařují vodní parou, svinou a suší. V takovém čaji se zachovává chlorofyl a třísloviny, proto je trpký.
II. Podle původu
Čaj čínský, indický, cejlonský, ruský.
III. Bylinné a ovocné čaje
Jsou to sušené rostliny nebo části rostlin, které se zalévají vodou a konzumují jako nápoje.
Bylinné čaje jsou často používány jako přírodní léčiva
– máta, meduňka, kopřivy, heřmánek, lípa.
Skladování
Snadno pohlcuje vlhko a přijímá cizí vůně a pachy, proto jej skladujeme v uzavřených nádobách.