MĚKÝŠI
– mušle, ústřice a slávky
– měkkýši se používají v teplé i studené kuchyni – vaří, dusí, pečou, smaží, gratinují. Konzumují se i za sirova: lastury musejí být uzavřené (otevřená živočich je jedovatý), řádně očistíme (velké lastury kuchař otevře) položíme je na ledovou drť, dáme do prostřed stolu a hosté si sami lasturky otevírají speciálním příborem zakápnou citrónem a konzumují, přikusují bílé pečivo a pijí bílé víno
SPECIALITY:
– chobotnice, sépie
– povaříme, zchladíme, oloupeme
– používáme na dušení, grilování, smažení
MOŘSKÉ ŘASY:
– jsou dodávány jako sušená černozelená hmota, která se nejdříve namočí, pak se používá jako přídavek do pokrmů, pečiva, polévek.
PIKANTNÍ SALÁT Z CHOBOTNICE:
– chobotnice uvaříme do měka
– pokrájíme vychladlé na menší kousky, fazolky, rajčata, paprika, kapary, párek nakrájíme do mísy
– nalijeme olej, sůl, sušené bylinky, vorčestr, bílé víno, přípr. zelí, chobotnice – promícháme
MUŠLE S TĚSTOVINAMI:
– na cibulce osmahneme cibuli, nakrájenou papriku, mušle, máslo, sůl, kari, těstoviny promícháme
DARY MOŘE SE ZELENINOU:
– párek osmahneme na oleji, předvařené fazolky a brokolici, směs z darů z moře