Případová studie nápoj – pokrm:
VÍNO
• Pokrm a nápoj je důležitá souhra.
• Postup servírovaných vín při podávání pokrmů poskytuje podobnost a harmonickou rovnováhu mezi vínem a pokrmem.
• Víno by mělo doplňovat pokrm.
• Šéfkuchař by měl ochutnávat vína ke sladění s pokrmem, aby suroviny sladil s chutí vína ( láhev vína se u stolu dá změnit, ale suroviny použité pro výrobu pokrmu jsou stabilní).
Příklad: sladké francouzské víno z Bordeaux Chateau d´Yquem s velmi ovocnou chutí.
Vhodné kombinace k tomuto vínu: jako předkrm Foie Gras,polévka z manga s čerstvým mango pyré a kokosovým mlékem.
• Pokud znáte dobře vína tak víte, že se nehodí k čokoládě, která je hořká silná…, spíše se k ní doporučuje Portské nebo Cognac, protože je starý a perný.
Pomerančová kůra obalená čokoládou servírovaná s koňakem, je dobrým chuťovým zážitkem.
Ovocný kompot se dá servírovat s výborným dezertním vínem například z oblasti Bordeaux…