Rozdělení poživatin, původ, druhy
Potraviny – patří do velké skupiny látek, které nazýváme poživatiny, používají se jako zdroj výživy.
Poživatiny – je to soubor potravin, pochutin a nápojů, které jsou schopny uspokojit výživové potřeby člověka.
Pochutiny – patří mezi poživatiny, nemají zpravidla žádnou výživnou hodnotu.Svou výraznou chutí, typickou vůní a obsahem specifických látek podporují chutnost a stravitelnost poživatin i činnost trávicího ústrojí (např. káva, čaj, koření).
Nápoje – jsou tekutiny, které lidskému organismu dodávají vodu k rozpouštění živin, přepravě při výstavbě buněk, k látkové přeměně a k vylučování nevyužitelných látek.Povzbuzují tělesnou a duševní činnost /neplatí pro alkoholické nápoje/.
Jakost potravin a její hodnocení
Jakost výrobku definujeme jako souhrn vlastností výrobku.
Určuje tyto údaje:
– obsah živin (bílkoviny, tuky, sacharidy, minerální látky, vitamíny a voda)
– vzhled a smyslové faktory (tvar, barva, vůně, chuť)
– technologické faktory ( konzistence, struktura atd.)
– hygienické faktory (obsah látek snižujících jakost, množství mikroorganizmů)