DRŮBEŽ
SLOŽENÍ:
– plnohodnotné bílkoviny
– větší množství vitamínů B
– železo
– vápník
– draslík
– měď
VÝZANM VE VÝŽIVĚ:
– má vysokou biologickou hodnotu
– bílá drůbež – lehce stravitelná, lehce upravitelná, lze použít v dietním stravování při výživě dětí.
DRUHY DRŮBEŽE:
1. Hrabavá – Slepice, kuře, perličky, krůty
2. Vodní – kachny, husy
3. Ostatní – holubi
ROZDĚLENÍ DRŮBEŽE PODLE TUČNOSTI:
a) libová – všechna hrabavá
b) tučná – kachna, husa
ROZDĚLENÍ PODLE BARVY:
– na světlou – mezi světlou patří kuře, slepice, mladý kohout, krůtí prsa
– na tmavé – krůtí stehna, starší kohout, holub, kachna, husa
Drůbež je dodávaná do obchodu a VS – čerstvá, mražená
V TĚCHTO ČÁSTECH:
– celá
– půlky
– čtvrtky
– stehna
– špalíčky
– křidýlka
– vykostěná prsa krůtí nebo kuřecí
VEDLEJŠÍ PRODUKTY:
– odkostěný hrudník na polévky
– krky
VNITŘNOSTI DRŮBEŽE:
– játra
– žaludky – dušení, zadělávání
– srdíčka – dušení, zadělávání
– krev – husí