Těstoviny
Charakteristika
• jsou výrobky ze syrového těsta, upravené tvarováním a sušené
Příprava
• z těstovinové pšeničné mouky, hrubé pšeničné mouky
• voda
• vejce, u bezvaječných sójová mouka
Význam
• jsou trvanlivé
• snadno a rychle připravitelné
• dobře stravitelné
• mají vysokou energetickou hodnotu, u vaječných i biologickou hodnotu
Dělení
1. Podle složení
– vaječné ( 3 – 5 vaječné, tzn. kolik bylo použito vajec na 1kg mouky)
– vaječné s mlékem
– bezvaječné
– rýžové – nudle, papír, skleněné nudle (z Číny)
2. Podle délky
– dlouhé
– středně dlouhé
– krátké
3. Plněné
– Ravioli
– Tortellini
→ jsou těstoviny plněné hovězím a vepřovým masem, sýrem
4. Podle barvy
– červené – barvené rajčatovou šťávou
– zelené – barvené špenátem
– oranžová – barvené karotkou
Pro dietní stravování se používají bezlepkové těstoviny (celiakie – alergie na lepek).
Co bychom měli vědět?
Vždy vaříme „al dente“ (z ital. „na zub“) tzn., že po uvaření zůstávají na skusu mírně tuhé.