MLÝNSKÉ VÝROBKY
Sortiment mouky
Charakteristika
– je výrobek získaný semletím obilných zrn pšenice, žita, ječmene, ovsa nebo kukuřice
– v naší kuchyni se používá převážně mouka pšeničná
– mouka žitná slouží k pečení chleba nebo perníků
Složení
• Bílkoviny
• Tuky
• Sacharidy
• Vláknina
• Minerální látky – Ca, Fe, Mg
• Vitamíny B1, B2
Podle stupně vymletí rozeznáváme:
1. Vysokovymleté
– obsahují více povrchových částí zrna
– jsou tmavší
– hůře stravitelné
– méně trvanlivé
– mají nahořklou a trpčí chuť
– vyšší biologickou hodnotu
2. Nízkovymleté
– mají odstraněny povrchové části zrna
– jsou světlejší
– lépe stravitelné
– trvanlivější
– lahodné chuti
– nižší biologickou hodnotu