Strojní pivní zařízení a jeho údržba:
Mezi tato zařízení patří:
1. Tlakové zařízení
• je důležité k získání potřebného přetlaku v sudech, tancích a v rozvodu výčepního zařízení
2. Nápojové potrubí
• skládá se z trubek a spojovacích dílů, nesmí být vedeno kolem zdrojů tepla, musí být upevněny, aby se zamezilo chvění
3. Dochlazovač (výparník)
• je součástí chladícího soustrojí
• pracuje jako výměník tepla
4. Výčepní stůl (stolice, pult)
• masivní konstrukce skříňového typu, celý vnitřní prostor je chlazený, skládá se z dochlazovače a skladovacího prostoru
• horní část tvoří kovová deska s tzv. hlavou a výčepními kohoutky
5. Výčepní místnost (výčep)
• může sloužit jako odbytová místnost
• součástí jejího vybavení jsou police na sklo a skříňky, popř. vitríny na zboží
Správná údržba pivního a strojového zařízení ovlivňuje kvalitu piva – jeho barvu, pěnivost, chuť. T¨zn., že je důležité čistit podlahu, výčepní stolice, mýt sklenice, jednou za 14 dní čistit narážeč a pivní potrubí