Jednoduchá obsluha
Příprava pracoviště na provoz
přípravné práce jsou dané charakterem střediska a zavedeným systémem, který se může dle druhu provozovny lišit. Je třeba dbát na to, aby bylo vytvořeno příjemné a pohodové prostředí pro hosta vyznačující se čistotou. V případě, že se přípravné práce provádějí v době před zahájením provozu, je vhodné oblečení běžný oděv a bílý plášť. Pokud se provádějí tyto činnosti během provozu, je třeba je vykonávat tak, abychom nerušili hosty a neobtěžovali je jakýmkoliv způsobem.
Podávání snídaní:
Snídaně je první jídlo dne, má být vydatná. Jídla a nápoje podáváme na JL v tomto pořadí:
– ovocné a zeleninové šťávy
– ovoce, zelenina, kompoty, saláty
– obilné kaše
– vaječné pokrmy
– studené pokrmy
– teplá jídla
– přílohy
– pečivo, chléb
– teplé nápoje
– studené nápoje
Podávání základní: složení základní snídaně: máslo, džem, med, pečivo, chléb, teplý nápoj ( popř. navíc vařené vejce, jogurt ) Základní prostření tvoří dezertní talířek s ubrouskem, napravo podáváme dezertní nůž, vpravo též podšálek a kávovou lžičku, pečivo na košíku zakryté ubrouskem. Teplé nápoje v konvičkách, misky s přílohami na levou stranu, přílohy k nápojům pokládáme vpravo za konvičku. Čaj v nálevových sáčcích, aby si host sám určil jeho sílu. Snídaňové přílohy na skleněných mísách podložených papírovým ubrouskem a dezertním talířkem, vejce do skla v kovovém poháru se skleněnou vložkou