Ruský způsob servisu
Je podobný anglickému. Je to elegantní servis, kde pokrmy jsou umístěny na velkém servírovacím stolku a na něm překládány na talíře. Tento způsob je vhodný pro malé uzavřené společnosti.
Poznámka:
Zvláště nadnárodní hotelové společnosti udávají programově tempo vývoje.
Rozvoj servisu koresponduje se stavem v zázemí, technologickým vývojem v kuchyni, rozvojem stravování a soutěže hotelů se samostatnými restauracemi.
Umění podávat je motivem změn způsobů obsluhy. Elegantní servis je základem programů obsluhy, ve kterých se odráží vztah personálu k zákazníkovi.
Elegantní servis je výsledkem profesionálního chování a zručnosti, což vyplývá z profesionálního výcviku personálu. Má různé varianty zaměřené na individuální povinnosti a popis práce, který je závislý na způsobu obsluhy.
Výcvikové programy zručnosti zahrnují:
1. identifikaci práce
2. identifikaci úkolů
3. sepsání manuálů
4. transformaci úkolů a stanoveného standardu do manuálu výcviku zručnosti
5. výcvik trenérů
6. výcvik zaměstnanců