Základní pravidla hygieny
Dodržování hygienických předpisů a zásad je základní povinností v pracovníků v obsluze.
HYGIENA OSOBNÍ:
1. H. rukou – ruce čisté, nehty krátce přistřižené, čisté nenalakované, ruce bez šperků, myjeme vždy při přechodu z práce nečisté na práci čistou a po použití WC.
2. H. nohou – používáno v hodné pracovní obuvi a protiskluznou podrážkou a bavlněných ponožek, které sají pot. Servírka musí vždy používat buď punčocháče nebo bíle bavlněné ponožky. Číšník vždy černé ponožky. Podpatek max. 4 cm pevný široký nejlépe na klínku. Nutné časté sprchování nohou používat deodoranty, zásypy nebo krémy proti pocení.
3. H. těla – pravidelné sprchování i v průběhu směny. Používání v hodného pracovního oděvu – zabránění nadměrnému pocení.
4. H. vlasů – vhodný sestřih nebo sepnutý účes. Vlasy nesmí padat do obličeje, zabránit padaní do pokrmů, nápojů, inventáře
před hosty nesmrkáme, nekýcháme vždy používáme čistý kapesník pokud je to nezbytné otočí se zády.
Každý číšník by měl dodržovat tyto zásady:
– solidní účes
– příjemný dech,
– denně pečlivě oholen
– věnovat trvalou péči košili
– perfektní motýlek nebo vázanka
– pečlivě vyžehlená pracovní blůza nebo sako
– čistě pěstěné ruce, nehty
– bezvadný příručník
– nepřeplněné kapsy
– vždy vyžehlené černé kalhoty, šle
– černé ponožky
– boty pečlivě vyleštěné
Servírka:
– vkusný účes, příjemný dech, žádné nápadné šperky, čisté oblečení, deodoranty, příručník a čistá zástěrka, čisté a pěstěné ruce bez nápadných laků, punčochy nosit i v létě, sandály nebo pantofle jsou nevhodné