MOUČNÍKY Z LITÉHO TĚSTA
Lité těsto palačinkové, kynuté
SUROVINY:
– mléko (víno)
– špetka soli
– vejce (můžeme zkypřit sněhem)
– mouka polohrubá, hladká – palačinkové
– droždí
– cukr
– citrónová kůra – kynuté
VÝROBA PALČINOKOVÉHO TĚSTA.
– vejce + sůl + mléko + mouka
PŘÍPRAVA:
– pánev vymažeme, vlijeme těsto, pečeme z obou stran
DRUHY A JEJICH ZDOBENÍ, PŘELOŽENÍ.
– skládání do šátečku na polovinu, kornoutku, v celku
– zdobení čerstvé nebo kompotované ovoce, marmeládou, šlehačkou, ořechy, čokoláda, zmrzlina
PALAČINKY SE ZAVAŘENINOU:
– marmeláda, džem
PALAČINKY S OVOCEM:
– čerstvé – jahody, banán
– kompotované – mandarinky
PALAČINKY S OŘÍŠKY:
– posypeme oříšky + šlehačka
PALAČINYK S TVAROHEM
PALAČINKY SE ZMRZLINOU
ZAPÉKANÉ PALAČINKY
TRHANEC:
– palačinkové těsto, kypřené sněhem + hrozinky upečeme palačinku na talíři ji roztrháme 2 vidličky a přelijeme sirupem
LITÉ TĚSTO KYNUTÉ:
výroba, suroviny:
– hladká mouka
– droždí
– mléko
– cukr
– špetka soli
– citrónová kůra
– vejce
VÝROBA A:
– kvásek, vejce, mléko zbylé vlažné, citrónová kůra, hladká mouka, špetka soli, rozšleháme a necháme vykynout.
PODÁVÁNÍ:
– ½ porce se obalí v cukru ze skořicí a druhou se zdobí povidly a šlehačkou nebo tvarohem.