TĚSTO KYNUTÉ
a) rozdělené podle tuhosti:
– řídká těsta – litá těsta
– kynutá polotuhá – české buchty, koláče, dukátové buchtičky, koblihy
– tuhé kynuté těsto – vánočka
b) rozdělené podle tepleného zpracování:
– těsto na vařené výrobky – výroba – hrubá mouka + sůl + kvásek + vejce + mléko. VÝROBKY – kynuté knedlíky s ovocem
– těsto na pečení a smažené výrobky. Výroba – polohrubá mouka nebo hladká mouka + sůl + tuk (máslo) + mléko + citrónová kůra (hrozinky, mandle, ořechy). Výrobky – koláče, buchty, dukátové buchtičky, mazanec, koblihy, bavorské vdolečky, pletýnky, preclíky.
DUKÁTOVÉ BUCHTIČKY.
– s těsta vyvalíme válečky a krájíme malé dílky a klademe do vymazaného pekáčku dáváme je vedle sebe, upečeme
– krém – do vroucího mléka s cukrem vlijeme rozmíchaná vanilkový puding v mléce a provaříme + rum + vanilkový cukr
BAVORSKÉ VDOLKY.
– těsto vyválíme na plát vykrajujeme kolečka, necháme vykynout. Prstem uděláme do kolečka důlek a vkládáme do rozehřátého oleje důlkem dolů.