ÚPRAVA HOVĚZÍCH VNITŘNOSTÍ
DRUHY, PŘEDBĚŽNÁ ÚPRAVA:
1. srdce:
– tuhý sval, vhodný na vaření a dušení
– rozkrájíme odstraníme cévy a rádně propláchneme
2. ledvinky:
– rozkrájíme, vyjmeme močovody a pořádně propláchneme
– namočíme do vody spaříme (zbavujeme je pachu po moči)
– používáme na zadělávání pokrmu nebo dušené pokrmy
3. dršťky:
– je to část hovězího žaludku
– rozkrájíme na menší části, několika násobně zblanšírujeme
– nakrájíme na nudličky
– používáme na zadělávání nebo dušené pokrmy
4. mozek:
– použití jen zřídka
– spařit, odblanit, vykostit
– použití – na smažení, mozeček s vejci
5. játra:
– na povrchu hladká, tmavě, hnědá, lesklá
– játra namočíme do studené vody, tím z nich vyplavujeme krev a škodlivé látky
– používáme na MInutky
6. jazyk:
– uzený nebo syrový
– uvařit, oloupat
– použití v teplé i studené kuchyni
7. vemínko:
– uvařit nakrájet
– použití na smažení
8. býčí žlázy:
– rozkrájet, odblanit
– zblanšírovat
– na minutkové úpravy
9. slezina:
– použití na zesilování vývaru, pozor je SLADKÁ
– používá se k výrobě masných výrobků
10. plíce:
– omyjeme, uvaříme, nakrájíme
– používáme na zadělávané pokrmy
HOVĚZÍ SRDCE NA SMETANĚ:
základ: světlý zeleninový
úprava: dušení
koření: divoké kořeni, sůl, citrón plátek
doplňky:
zahuštění: zásmažkou
jemníme: smetana + hořčice
– na světlém zeleninovém základě osmahneme srdce přidáme divoké koření + sůl + plátek citrónu, zalijeme vodou a dusíme do měka
– srdce vyjmeme zahustíme zásmažkou a vaříme přidáme hořčici a smetanu
– omáčku přisladíme, dochutíme octem + solí
HOVĚZÍ SRDCE NA SLANINĚ:
základ: cibulový
úprava: dušení
koření: sůl, pepř, slanina
zahuštění: zaprášením
jemníme:
– srdce protkneme slaninou
– opečeme na cibulovém základě
– srdce vyjmeme, zahustíme zaprášením, přidáme sůl + pepř, dochutíme provaříme a přidáme seškvařenou slaninu
HOVĚZÍ LEDVINKY NA CIBULCE:
základ: cibulový
úprava: dušení
koření: kmín , sůl, pepř, slanina
zahuštění: zaprášením
jemníme:
– ledvinky osmahneme na cibulovém základě, přidáme kmín, sůl, pepř,
– zalijeme vodou a dusíme, zahustíme zaprášením, dochutíme a přidáme rozškvařenou slaninu
ZADĚLÁVANÉ DRŠŤKY:
základ: cibulový
úprava: zadělávání
koření: sůl, pepř, česnek, majoránka, citrón, pažitka
zahuštění: zaprášením
jemníme: mlékem
– dršťky uvaříme, nakrájíme osmahneme na základě zahustíme zalijeme vývarem a mlékem přidáme česnek, pepř, majoránku, přidáme kůru a šťávu citrónu
HOVĚZÍ JÁTRA NA SLANINĚ:
základ: cibulový
úprava: pečení
koření: sůl, slanina, rajčatový protlak
zahuštění:
jemníme:
– opečeme na cibulovém základě, přidáme sůl, slaninu, rajčatový protlak a opékáme.
HOVĚZÍ VEMÍNKO:
základ:
úprava: smažení
koření: sůl
– meká vemínka nakrájíme na plátky, osolíme, obalíme a usmažíme
HOVĚZÍ JÁTR APO TYROLSKU:
Játra nakrájíme na plátky
základ: zeleninový
úprava: dušení
koření: hořčice, citrón
zahuštění: zásmažkou
jemníme: smetanou
Do hotové omáčky přidáme rozpuštěnou slaninu