DUŠENÉ HOVĚZÍ POKRMY KRÁJENÉ NA KOSTIČKY
Na tyto úpravy používáme méně kvalitní maso nebo ořez nebo maso nízké – bok, pupek, slabina. Maso krájíme na malé kostky, na 1 porci asi 6 kostek.
CHARAKTERISTIKA:
• je to maso krájené na malé kostky, které dusíme na příslušném základě do poloměka
• poloměkké maso se základem vyrestujeme vodu zaprášíme hladkou moukou, orestujeme zalijeme vodou nebo vývarem a spolu s masem převařujeme – dusíme do měka
• některé úpravy doplňujeme zeleninou (kapustou, mrkví, hráškem) zeleninu nakrájenou přidáme k masu ke konci dušení po zahuštění
HOVĚZÍ MASO NA PEPŘI:
maso: hovězí přední nebo ořez
základ: cibulový
zahuštění: zaprášením
– maso nakrájíme na kostičky a osolíme
– opečeme na cibulovém základu zasypeme pepřem a zalijeme vodou
– dusíme do měka, zahustíme zaprášení a pak dochutíme
HOVĚZÍ MASO DUŠENÉ NA ZELENINĚ – NA MRKVI:
maso: přední
základ:
zahuštění: zásmažka
koření: pepř, sůl, muškátový květe
jemníme:
Maso nakrájíme vložíme do nádoby zalijeme vroucí vodou a přidáme půlku tuku osolíme, opepříme a dusíme do poloměka přidáme očištěnou mrkev. Zahustíme zásmažkou přidáme muškátový květ a dusíme do měka. Dochutíme cukrem.
HOVĚZÍ V KAPUSTĚ:
maso: přední
základ: cibulový
zahuštění: zaprášením
koření:
jemníme:
Osolíme a opepříme maso opečeme na cibulovém základě zalijeme vodou a dusíme do měka. Maso vyjmeme šťávu vydusíme zaprášíme hladkou moukou, provaříme. Kapustu očistíme, zbavíme košťálu a nakrájíme na větší kousky a spaříme pak přidáme k téměř měkkému masu a sál dusíme. Nakonec přidáme česnek + rozškvařenou slaninu.
NÁMOŘNICKÉ MASO:
maso: hovězí ořez
základ: cibulový
zahuštění: zaprášením
koření:
jemníme:
– maso nakrájíme na široké nudle, osolíme, opepříme
– opečeme ze všech stran na cibulovém základě, zalijeme a dusíme
– když je maso poloměkké tak vydusíme vodu zaprášíme moukou a zalijeme vodou
– přidáme víno a dusíme do měka
– na konec na tvrdo uvařená vejce nakrájíme na plátky a zdobíme každou porci.
HOVĚZÍ TOKAŇ:
maso: přední nebo ořez
základ: cibulový
zahuštění: zaprášením
jemníme:
– maso nakrájíme na menší kostky
– na 2/3 tuku osmahneme maso a cibuli, osolíme opepříme a zalijeme vodou.
– Když je maso poloměkké vydusíme šťávu, zaprášíme, zalijeme vodou a dusíme do měka
– Paprikové lusky vyčistíme nakrájíme na nudličky a s rajčatovým protlakem osmahneme na zbytku tuku
– Pak směs přidáme k masu a dochutíme a provaříme