VERMOUTHY
Je to víno dezertní-kořeněné. Nejkvalitnější Vermuty pochází z Severní Itálie a Francie.Vyrábí se z vybraných odrůd hroznového vína,které se vylisuje,přefiltruje a uskladní do nerezových tanků.
Přidává se cukr,koření, bylinky všeho druhu, citrusové kůry podle druhu a receptur, probíhá macerace a tím každý druh vermutu získává svoji osobitou chuť, vůni a barvu
– objem. % alkoholu 16- 25 vol. Používáme především bílá vína. Červené víno se používá pouze na výrobu Vermouthu Rossé.
Dělení dle chuti:
– extra dry a dry – cukru nejméně,heřmánek,kůra z citronu
– bianco – sladší,nejvíce vanilky
– rosso,rossé – více cukru,kůra z pomerančů,skořice,vanilka a další
– bitter – nejméně cukru,tím i nejvíce % alkoholu, hořec, pelyněk, vanilka.
až 150 ingred., ty se postupně macerují-vyluhují ve směsi víno+líh.
Značky:
Itálie – Cinzano/1757/,
Martini,
Barbero,
Garrone,
Punt e Mes –nejstarší Itl. vermouth z Branca Distillery, hořko-sladká příchuť,
Cynar – výroba z Artyčoků.
Francie:
Nolly Prat,
St.Raphael,
Dubonnet
Nolly Prat: – vyrábí se v okolí města Marseille, v malé rybářské vesničce.
– používá se jiný druh révového vína,jiné vložené indregience,chynin
– má jinou chuť a barvu
– produkce trvá 3 roky. Již r.1853 se objevil v USA, jako jediný svého druhu až do 1.sv.války.Tzn. že Martini Dry original bylo vyrobeno s pomocí Noilly Prat.
Servis:
– 1 dcl předchlazené a bez ledu v malé vinné skleničce
– long drink-přes led a dolité sodou
– základ do míchaných aperitivních drinků.
Standardní míchané nápoje: Americano, Negroni