MLETÁ MASA
VÝZNAM:
– zpracováváme zbytky a odkrojky masa
– pokrmy jsou lehčeji stravitelná, lze je použít i v dietním stravováním
– pokrmy jsou levnější
– široké použití
VHODNÉ MASO:
– všechny druhy i části obvykle meleme maso méně kvalitní
– můžeme připravovat pokrmy z jednoho druhu nebo kombinovat více druhů do hromady (hovězí a vepřové)
ÚPRAVA MASA PŘED MLETÍM:
– vykostit
– zbavit kůže, šlach, blán, chrupavek
– nakrájíme na menší tvary
– meleme, hrubost závisí na velikosti dírek v kolečku
MASO SPOJUJEME – vejcem (sníh), mléko, smetana
MASO NADSTAVUJEME, DOPLŇUJEME – namočenou žemlí, ve vodě, v mléce nebo ve smetaně
– strouhanka, hl. nebo pol. Mouka, vařená nebo dušená rýže
DOPLŇKY: na kostičky nakrájená slanina, jazyk, šunka, zelenina, žampióny, sýr.
KOŘENĚNÍ:
– sůl, pepř, majoránka, paprika, česnek, kmín (do těsta mletý, na povrch celý) muškátový květ, citrónová kůra, cibule.
TĚSTO TVARUJEME:
– šišky (sekaná)
– karbenátky
– řízky (tenčí objemové větší)
– kuličky
– šištičky (čevapčiči)
– krokety