PORTSKÉ VÍNO
– * Portugalsko, oblast kolem řeky Douro. Je to révové víno, ke kterému byl před ukončením fermentace přidán vinný destilát Aguardente (77 %alc.) v poměru 1:4.
– Předčasné přerušení kvasného procesu způsobí, že část cukru zůstává ve víně.
– Barva červená i bílá.
– Obs alc. kolem 19 %
Dělení dle názvů:
a) White Port – bývá sušší
b) Ruby – zraje 3 roky
c) Tawny – při zrání v dubových sudech se vliven vzduchu začne barva měnit na jantarovou.
d) Aged Tawny – nejlepší z Tawnies, zraje až 40 let. Na etiketě poté označení průměrná doba stáří.
e) Late Bottled Vintage (LBV) – port z produkce jednoho roku.
f) Crushed Port – lahvuje se bez filtrace, nutná dekantace, zrají 4 roky v lahvích.
g) Single Quinta – směs z jednoho vinařství.
h) Vintage Port – nejlepší Ruby ze sklizně 1 roku. Určeno k dlouholetému zrání v lahvi. Nutná dekantace. Vysoká cena.
Servis:
4 – 7 cl. White Port chlazené, Red Port pokojová teplota, oblíbené s čokoládou.
Značky:
Royal Oporto,
Fonseca,
Sandeman,
Graham´s,
Dow´s