Bezmasá jídla
Na přípravu hlavních bezmasých pokrmů používáme široký sortiment potravin, jako jsou zelenina, luštěniny, obiloviny, těstoviny, houby, vejce, brambory, výrobky ze soji. Tyto pokrmy jsou chutné, sytící, biologicky hodnotné, lehce stravitelné a levné.
Zeleninové pokrmy:: zeleninu připravujeme vařením, dušením, smažením, zapékáním nebo pečením.
Smažené zeleninové pokrmy: smažený celer, květák, baklažán, cuketa, rajče
Další druhy zeleninových pokrmů: květák zapečený s vejci, lečo s vejci, plněné zelí, plněná cuketa nebo tykev, plněný baklažán, plněný paprikový lusk, plněná cibule
Konzervovaná zelenina a její tepelná úprava:
Kromě čerstvé zeleniny používáme i konzervovanou, především v jarních a zimních měsících, podle způsobu konzervace rozdělujeme zeleninu na zmrazenou, sterilovanou, sušenou, solenou, tekutou ( šťávy ) a kvašenou.
Pokrmy z rýže: zeleninové rizoto, rizoto se žampiony, rizoto z husích drůbků, srbské rizoto, rýžový nákyp s jablky, rýžová kaše
Pokrmy z těstovin: zapečené flíčky s uzeným masem, nudlový nákyp s tvarohem, makarony po pražsku, knedlíky s vejci, italské ravioli, sibiřské pelmeně
Pokrmy z luštěnin: čočka se sázeným vejcem, fazole nakyselo, hrachová kaše s osmaženou cibulí, šoulet
Pokrmy z brambor: brambory na maďarský způsob ( s rajčaty a zakysanou smetanou ), brambory po milánsku ( s houbami , zapékané ), plněné bramborové knedlíky se špenátem, škvarky nebo masem, brambory zapečené se sýrem, , francouzské brambory
Pokrmy z hub: hříbky nebo žampiony s vejci, smažené žampiony nebo hřiby, plněné žampiony, zapékané žampiony, lanýže
Konzervování hub: sušení, nakládání hub do octa