Charakteristika pokrmů z drůbeže
SLOŽENÍ:
 plnohodnotné bílkoviny
 větší množství vitamínů B
 železo
 vápník
 draslík
 měď
VÝZNAM VE VÝŽIVĚ:
 má vysokou biologickou hodnotu
 bílá drůbež – lehce stravitelná, lehce upravitelná, lze použít v dietním stravování při výživě dětí. 
DRUHY DRŮBEŽE:
1. Hrabavá – Slepice, kuře, perličky, krůty
2. Vodní – kachny, husy
3. Ostatní – holubi
ROZDĚLENÍ DRŮBEŽE PODLE TUČNOSTI:
a) libová – všechna hrabavá
b) tučná – kachna, husa
ROZDĚLENÍ PODLE BARVY:
 na světlou – mezi světlou patří kuře, slepice, mladý kohout, krůtí prsa
 na tmavé – krůtí stehna, starší kohout, holub, kachna, husa
Drůbež je dodávaná do obchodu a VS – čerstvá, mražená
V TĚCHTO ČÁSTECH:
 celá
 půlky
 čtvrtky
 stehna
 špalíčky
 křidýlka
 vykostěná prsa krůtí nebo kuřecí
VEDLEJŠÍ PRODUKTY:
 odkostěný hrudník na polévky
 krky
VNITŘNOSTI DRŮBEŽE:
 játra
 žaludky – dušení, zadělávání
 srdíčka – dušení, zadělávání
 krev – husí





