ZAHRANIČNÍ KUCHYNĚ
Evropská kuchyně
FRANCOUZSKÁ K.
– nejznámější, má pověst nejlepší kuchyně na světě
– typická smíšenými předkrmy, vývary a krémovými polévkami
– vyniká úpravami ryb, korýšů, lasturovců a žabích stehýnek
– převládají libová masa : telecí, jehněčí, drůbeží, králičí, zvěřina
– úprava je hlavně minutkovým způsobem, pokud se jedná o maso tuhé dusí se na zeleninovém základu, vepřové maso velmi málo
– úprava na másle nebo kvalitních olejích
– doplňky : lanýže, chřest, žampiony, bylinky, červené a bílé víno
– přílohy : brambory, těstoviny, zelenina
– zelenina : hrášek, karotka, fazolky, artyčoky, rajčata, hlávkový salát
– u každého jídla zeleninový salát
– kvalitní sýry : tvoří doplněk po obědě i večeři
– moučníky : pudinky, nákypy, palačinky, omelety
– nápoje : červené víno, minerální vody, džus, koňak
ANGLICKÁ K.
– významná kuchyně a zdravá
– důraz se klade na výživovou hodnotu
– jídla jsou nejčastěji pečená a grilovaná
– Anglický rozbief, játra po anglicku, anglická svíčková, anglický biftek,
– tabulové omáčka ( vorčestr, tabasco, kečup)
– drůbež : kuřata, krocani, ryby : sladkovodní, mořské, mořští živočichové (kvalitní ústřice)
– zelenina : mladá karotka, hrášek, květák, chřest, kapusta ( ve formě salátů nebo pouze přírodním způsobem)
– moučníky : pudinky, nákypy, ovocné koláče, poháry, zmrzliny
– anglická snídaně : známá vydatností, obilninové kaše, ovesné vločky, šunka, vejce, ang. slanina, toasty, ryby, maso, bílý chléb, máslo, med,džem, silný čaj s mlékem
– oběd : jednoduchý a rychlí ( sendviče, hot dogy,…)
– večeře : vydatná a bohatá ( nejméně 3 chody)
– nápoje : wisky, pivo, džin, víno, ovocné šťávy
ITALSKÁ K.
– zdravá kuchyně
– maso : ryby, dary moře, skopové, drůbež
– zalenina všeho druhu
– ovocné polévky
– nejznámější pokrmy : pizza, těstoviny ( makarony, špagety, fetučiny, panzany, ravioly, torteliny, lazáně)
– nápoje : víno, koňak, campary, džusy, káva moca, minerálky
Asijská kuchyně
ČÍNSKÁ KUCHYNĚ
– téměř vše se upravuje minutkově
– pokrmy jsou součástí národní kultury podle kantonů ( regionů)
– maso libové, nejčastěji vepřové, drůbeží, ryby, kraby, krevety, žraločí ploutve, vlaštovčí hnízda, černá vejce
– 11 způsobů krájení
– rýže, švejžoužou, rýžové nudle, kvalitní vývary, bambusové výhonky
– všechny minutky jsou zahušťované rýžovým škrobem
– moučníky : ovoce v těstíčku, jednoduché kynuté koláče
– na dochucování sojová omáčka, zázvor, badián, leknín, anýz, sušené houby, ochucené oleje a octy
– nápoje : rýžová pálenka, rýžové víno, ovocné šťávy, silný čaj
– pokrmy v miskách, hůlky