Ostatní destiláty
* stejnojmenný portugalský ostrov Madeira. V průběhu kvašení se víno dolihuje, poté přečerpá do 600 l. sudů.
Sudy se uloží do místnosti, která je po dobu 6-12 měsíců pozvolna zahřívána na 40°C a poté chlazena.
Sudy s nejlepší Madeirou jsou vystaveny horkému ostrovnímu klimatu po dobu až 30 let.
Víno s nejdelší životností na světě!!!
Značky:
Malmsey – suchá, servis chlazená
Sercial – sladká, nechladí se
t. c. MARSALA
* Sicílie. Používají se přezrálé hrozny.
t. c. MALAGA
* město Malaga, Špaňelsko
Těsně před tím, než víno začne zrát, se přidávají alkoholizující a doslazující složky. Zrání probíhá v sudech z kaštanového dřeva min. 2 roky.
Servis: chlazené, okolo 10 °C
t. c. Bar zbožíznalecky
t. c. CALVADOS
-pochází z Francie-Normandie a Bretaně.Calvados vyrobený v USA se nazývá Apple Jack.
-říká se mu jablečné brandy,základem jsou tři druhy malých jablíček
-2x destilován,uchováván v dubových sudech několik let,stárne
-zlatavá barva,40% alkoholu po ředění destilovanou vodou,chuť jemná
-podává se v napoleonce ,teplota pokojová
-nejznámější značky
Loret, Boulard, Pays d Auge
t.c. SLIVOVICE
-země původu je Moravské Slovácko,oblast Vizovic,Nivnice
-základem je druh švestky-slivka
-ovocný destilát,kvašením štávy a 2x destilovaný,72%alkoholu
-po ředění destilovanou vodou 40%,domácí 58% alkoholu
-čirá,držená v dubových sudech zlatá-stárne i několik let
-typická vůně a chuť
-nejznámější značka
Rudolf Jelínek
Standardní cocktail – Moravský kohůt (Slivovice, Becherovka, Vermouth Rosso, cocktail cherry)