POKRMY ZE SEKANÉHO RYBÍHO MASA:
VHODNÉ MASO: větší starší kusy nebo ořezy
ÚPRAVA: maso stáhneme z kůže a vykostíme
KOŘENÍ A DOPLŇKY: vejce, hladká mouka, sůl, cibule, směs koření na ryby
– ( karbanátek z rybího masa, sekaná pečeně z rybího masa, rybí krokety )
RYBÍ VNITŘNOSTI:
TRESČÍ JÁTRA:
– použití ve studené kuchyni
JIKRY (SAMICE) A MLÍČÍ (SAMCI):
– na přípravu polévek na smažení
KORÝŠI, MĚKÝŠI, MUŠLE
VÝZNAM VE VÝŽIVĚ:
– tyto dary moře jsou lehce stravitelné
– oblíbené především v přímořských oblastech
– mají vysokou biologickou hodnotu
– jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek – fosfor, jód, vápník a vitamínů D, B, A
( humr, langusta, krab )
KREVETY, GARNETKY, SCAMPI
POUŽITÍ:
používáme v teplé i studené kuchyni – omáčky, polévky do příkrmových koktejlů, na zapékaní výrobků, do salátu. K nám jsou dovážený buď konzervované nebo mražené
( pikantní salát z chobotnice, humr, plody moře )