OBECNÝ POSTUP PŘI PEČENÍ:
omyjeme
v celku nebo na porce
okořeníme, velké kusy i zevnitř solí: kmín, česnek (kachna husa), grilovaní koření, vedeta, směs na pečení mas
DOPLŇKY: cibule, jablka, pomeranče – ovoce, zelí, zelenina
vložíme do pekáče: prsíčkami dolu; porce nemusíme obracet
podlijeme vodou (u mražených ne)
k bílkovému masu přidáme tuk (olej, máslo)
k tučnému nic
propícháváme kůži pod stehny a křídly
vložíme do vyhřáté trouby
přeléváme maso výpekem a doléváme teplou vodou
během pečení z tučné drůbeže odstraňujeme tuk
celé kusy obracíme
měkké maso vyjmeme výpek podáváme: přírodní; jako šťávu + hl. mouku + máslo
PORCOVÁNÍ:
rozpůlíme
na čtvrtky
u věší drůbeže prsa krájíme na plátky stehna rozdělíme na několik dílů, host dostane část bílého a část tmavého masa
u plněných kusů naplň vyjmeme – porce masa, porce nádivky