Houby
Charakteristika
• Houby řadíme do pochutin.
• Jsou to plodnice podhoubí, které rostou v lesní půdě, na loukách.
• Nemají žádnou energetickou hodnotu.
• Ocenění mají pro svou aromatické a chuťové látky.
• Čerstvé houby se mají prodávat v celku, tedy nenakrájené.
• Nepříjemnou vlastností hub je, že velmi snadno přejímají škodlivé látky – kovy, rtuť, olovo, kadmium (žampióny).
Složení
• 90 % vody
• 4 % bílkovin
• 4% sacharidů
• 0,5 % tuků
• 1 % minerálních látek
• Vitamín – D
Druhy hub
1. Jedlé: pravák, žampión
2. Nejedlé: hořké, pálivé – obsahují látky netoxické, ale pro nějakou vlastnost se nedají konzumovat
3. Jedovaté: po jedné až dvou hodinách se projeví křeče a krvavý průjem
4. Smrtelně jedovaté: muchomůrka zelená
Konzervace
Houby konzervujeme různými způsoby:
– sušením
– nakládáním do octového či solného nálevu
– sterilací
– olejem
– mrazením
– mléčným kysáním
– houbové extrakty se připravují rozvařením, konzervují se solí a chemickými konzervačními látkami