ZELENINA
Ko:
1. co je zelenina
2. rozdělení zeleniny
1. Pod pojmeme zeleniny si představujeme různé části rostlin – kořeny, listy, plody…
2. Rozdělení zeleniny:
a) ZELENINA KOŘENOVÁ – mrkev, petržel, pastinák, celer, křen, ředkvičky, ředkev, červená řepa.
b) KOŠŤALOVÁ – brokolice, hlávkové zelí, čínské zelí, hlávková a růžičková kapusta, kadeřavá kapusta, kedlubna, květák, římský květák
c) LISTOVÁ – čekanka, hlávkový salát, mangold, endivie, špenát, Štěrbák
d) CIBULOVÁ – cibule, česnek, pór, pažitka, šalotka
e) LÁHŮDKOVÁ – artyčok, fenykl, chřest, kardy, rebarbora…
f) PLODOVÁ – Tykvovitá – meloun, okurka, tykev, patison
– Lilkovitou – lilek, rajčata, paprika
g) OSTATNÍ – hrách, fazole kukuřice