Charakteristika pokrmů z vepřového masa
CHARAKTERISTIKA:
– nejkvalitnější maso o váze 60 – 80 kg
– tučnější
– barva světle růžová
– maso získáváme svině a prasata
ČÁSTI A JEJICH POUŽITÍ:
a) PANENSKÁ SVÍČKOVÁ – se nachází po obou stranách páteře pod kotletem.
– na medailónky, nebo jako náplň do sekaného masa
– na ražniči
b) KÝTA:
– pečeme (v celku), dusíme (v celku, plátky), smažíme (řízky)
c) PEČENĚ – KOTLET:
– žebírko, pečení, dušení, smažení
d) PLEC:
– pečení, dušení
e) BŮČEK:
1. s kostí – hrudí, na pečení, dušení, na mleté úpravy – sekaná
2. bez kosti – pupek, na pečení, dušení, na rolády
f) KRKOVIČKA:
– dušení, pečení
g) KOLENA:
– pečeme, dusíme, používají se k výrobě tlačenky, rosolu
h) NOŽIČKY:
– vaření, rosolu
i) LALOK PODHRDLÍ.:
– na vaření, prodává se jako ovar
j) OCÁSEK:
– vaření
k) HLAVA:
– vaření, k přípravě tlačenek