Slavnostní akce (dělení), Obsluha slavnostních akcí
Dělení dle účelu: rodinné, podnikové, mezistátní, mezinárodní
Dle uspořádání: banket, raut a recepce, koktejl, číše vína, zahradní slavnost, lodní párty, piknik.
Banket
Banket– Slavnostní akce, hosti sedí a jsou obsluhováni. Stoly jsou sestaveny do slavnostních tabulí T,L,U a sestavují se do roviny svisle i vodorovně. Prostírání ubrusy, multony, banketový ubrus, napron, lantuch, dekorace, svícny. Příbory na každé straně talíře mohou být maximálně 4 druhy, dokládají se. Příbory pro sladký dezert a moučník se zakládá nad klubový talíř.
Recepce
Recepce- slavnostní akce u kterého se stojí a obsluhují se sami z nabídkových stolů. Podává se formou oběda či večeře.
Raut
Raut- K určité příležitosti, obvykle v odpoledních hodinách a je vždy uveden proslovem, uměleckým vystoupením. V místnosti kromě nabídkových stolů může být několik stolů s židlemi pro starší osoby.
Prostření tabulí jako u banketu- multon, banketový ubrus, napron, zástěrky k zakrytí stolu, květinová výzdoba, inventář, dezert. talíře, dezert. vidličky, ubrousky, pečivo, u mís překládací příbory, misky na salát.
Místnosti vévodí Studený nabídkový stůl s výrobky studené kuchyně- Nářezy mas, uzeniny, sýry, vejce, kaviár, saláty, ovoce, zeleniny, drezinky.
Nápojový stůl- Za kterým je číšník a doplňuje nápoje. Nápoje jsou jednoporcové ve skle.Pivo v lahvích 0,33l a nalívá se před hostem.
Moučníkový nabídkový stůl- Zákusky, moučníky, pekárenské výrobky.
Teplý nabídkový stůl, pult, vozík- Za kterým je kuchař a pomáhá.
Nabídka teplých pokrmů- Pouze pokrmy, které jdou konzumovat vidličkou. Čína, soté, hranolky, krokety, mini řízečky, rizoto.
Součástí těchto hostin může být nabídka zmrzlin z pojízdného vozíku.
Povinnosti obsluhy- Odnáší mísy k doplnění do výrobny, udržení pořádku na nabídkových stolech a doplňuje je, Pomáhá hostům se samoobsluhou. Debarasuje použitý inventář. Inventář se odkládá na odkládací stoly které jsou u vchodu do výrobního střediska. Ostatní prázdné stoly jsou prostřené. V nákresu místnosti je vchod pro hosty a pro číšníka.
Koktejl
Koktejl– Hosté jsou obsluhováni s plata a na plata také odkládají použitý inventář. Číšníci procházejí mezi hosty a nabízejí jim z plata pokrmy a nápoje.
Nabídka nápojů- na 1 platě jsou nabízeny nápoje jednoporcové ve skle, několik druhů .
Nabídka studených pokrmů- Plato s chuťovkami, na levé ruce má kávový podšálek a ubrousky.
Nabídka teplých pokrmů- Plato, kávový podšálek, miska se studenou omáčkou, ubrousek. V nabídce jsou mini řízečky, mini smažené sýry, masové koule, smažené žampióny,
Číše vína
Číše vína– Je krátkodobá slavnostní akce do 30 minut. Je obvykle podniková ( jmenování, 50 narozeniny, smlouvy, prémie). Pracující se sejdou na krátký přípitek s proslovem. Sortiment nápojů jsou jednoporcové, whisky, becherovka, víno,sekt…. Nabídka pokrmů je malé občerstvení zákusky, chlebíčky…