Likéry, Lihoviny ( Výroba, rozdělení)
Lihoviny- 22% alkoholické nápoje.
Výroba: a) studenou cestou – pitný líh + originální lihovina + destilovaná voda na požadované %.
b) teplá cesta – destilace zákvasu u kvalitních lihovin se destiluje 2x
Koňak- Vyrábí se z hroznů rozdrcením, zkvašením a destilací. Zrání v dubu. Ochranná známka
Vodka- Škrob se zcukernatí. Pšenice, ječmen, žito, kukuřice. Kvašení, destilace a další úpravy.
Saké- Destilát z rýže.
Skotská whisky, Irská whisky, Americká whisky- ječmen, žito – destilát z obilí
Likéry – Ovocné- ovocné šťávy + destiláty + líh + cukr + aromatické látky
– Hořko-sladké- Výluh z bylin nebo koření v lihu + pitný líh
– Emulzní- žloutky, mléko, smetana, cukr + líh
Konzumní lihoviny- Trestě + pitný líh + destilovaná voda
Pitný líh- destilát z brambor
27. Historie CK, subjekty cestovního ruchu
První CK vznikla v Anglii, zakladatel byl Thomas Cook v 19 stol.
V r. 1841- uskutečnil jako první zájezd 570 osob vlakem při příležitosti otevření železniční trati z Derby do Rakby
CK- jsou významným podnikatelským subjektem, organizují cestovní ruch a poskytují služby, které s tím souvisí. Spolupracují s různými subjekty (doprava, ubytování, stravování)
Vytvářejí balíky služeb za celkovou cenu.
Nabídka CK vychází ze segmentace trhu (klientela, cenová dostupnost..)
Dopravní subjekty cestovního ruchu
1. Doprava letecká:
a) dle letových řádů
b) čártrové lety
c) zaplacení celého letadla a obsazení svými klienty
d) soukromé společnosti
2. Autobusová doprava
a) lůžkové autobusy- Rotely s občerstvením nebo denní penzí.
3. Vlastní doprava
a) osobní vozy
4. Lodní doprava
a) mezinárodní lodní doprava- doprava mezi kontinenty (lodní třídy, stravování)
b) výletní lodě- na řekách, jezerech, přístavy, přehrady- soukromí dopravci.
5. Vertikální doprava
a) Lanovky
Stravovací subjekty
Forma poskytování: plné penza, polopenze, Garni hotel(snídaně)
Forma prodeje: pultový prodej, stánkový prodej, stánky, rychlé občerstvení