ROSOLY PŘÍRODNÍ
VÝROBA:
–        vepřové hlavy, nožičky, kolena, kosti
–        vaříme několik hodin s kořenovou zeleninou a divokým kořením
–        provedeme zkoušku tuhnutí a procedíme
–        odstraníme zbylý tuk (ubrouskem)
–        POUŽITÍ – k zalévání masa např. sulc, tlačenka
ASPIK:
–        suroviny – želatina, vývar s kořenové zeleniny, cibule, divoké koření, cukr, ocet, sůl
–        výroba – uvaříme vývar
–        namočíme želatinu do studené vody 10 dkg na 1 l
–        namočenou želatinu vlijeme do vývaru
–        necháme rozpustit  A NEVAŘÍME (varem se kalí)
–        použití:
– k zalévání výrobků ze zeleniny, vajec, salátů, ryb, masa, paštik, pepř, k zalévání moučníků (jako základ použijeme vývar z ovoce), ke zdobení necháme ztuhnout a krájíme na kostičky
–        do krycích omáček a k leštění výrobků
–        uchování – v lednici – po ztuhnutí je můžeme znovu nahrát a rozpustit ve vodní lázni. NESMÍ ZMRZNOUT
POSTUP PŘI ZALÉVÁNÍ VÝROBKŮ:
–        formu vylijeme vrstvičkou aspiku
–        necháme ztuhnout
–        položíme suroviny (ozdobu a ostatní)
–        zalijeme aspikem
–        necháme několik hodin ztuhnout
–        před vyklopením vložíme na pár vteřin pod horkou vodu (zatřeseme a vyklopíme)





