OBECNÝ POSTUP PŘI PEČENÍ
– omyjeme
– v celku nebo na porce
– okořeníme, velké kusy i zevnitř solí: kmín, česnek (kachna husa), grilovaní koření, vedeta, směs na pečení mas
– DOPLŇKY: cibule, jablka, pomeranče – ovoce, zelí, zelenina
– vložíme do pekáče: prsíčkami dolu; porce nemusíme obracet
– podlijeme vodou (u mražených ne)
– k bílkovému masu přidáme tuk (olej, máslo)
– k tučnému nic
– propícháváme kůži pod stehny a křídly
– vložíme do vyhřáté trouby
– přeléváme maso výpekem a doléváme teplou vodou
– během pečení z tučné drůbeže odstraňujeme tuk
– celé kusy obracíme
– měkké maso vyjmeme výpek podáváme: přírodní; jako šťávu + hl. mouku + máslo
PORCOVÁNÍ:
– rozpůlíme
– na čtvrtky
– u věší drůbeže prsa krájíme na plátky stehna rozdělíme na několik dílů, host dostane část bílého a část tmavého masa
– u plněných kusů naplň vyjmeme – porce masa, porce nádivky
HUSA V ŠOULETU:
– husu upečeme, nakrájíme na porce
– zvlášť uvaříme hrách, kroupy, smícháme
– přidáme výpek dochutíme solí, pepř, česnek, majoránka, usmažíme cibuli
– na porce nasypeme směs a dáme péct