MASOVÉ PAŠTIKY
Charakteristika – jsou to složité výrobky, vařené v paštikové formě ve vodní lázni nebo je vpráno tvarujeme na chlebíčky, vejce.
POUŽITÍ:
– k zalévání aspiku
– na chlebíčky
– na obložené mísy
– samostatný studená předkrm
DRUHY:
– zaječí paštika
– srnčí paštika
– bažantí paštika
– kachní, husí paštika
– játrová paštika
JATROVÁ PAŠTIKA:
– vepřová játra
– bůček, plec
– žemle, smetana
– vejce, paštikové koření
– cibule
Postup:
– na cibulovém základě orestujeme maso do poloměkká + játra dodusíme + sůl + paštikové koření
– do prochladlého masa přidáme žemle máčené ve smetaně, celá vejce, zamícháme, pomeleme dvakrát, třikrát
– paštikovou formu vyložíme alobale + anglickou slaninou a dáváme směs upechujeme, sklepneme ať tam není vzduch, povrch přikryjeme slaninou a víkem formy, vložíme do vodní lázně a vaříme 1,5 – 2 h
– prudce ochladíme, vyklopíme, necháme vytuhnout a krájíme