CHAMPAGNE
Vyrábí se pouze ve Francii v oblasti Champagne – okolí města Remeš.
Výroba:
Za zakladatele je považován francouzský mnich Dóm Perignon, který zapomněl dobře uzavřené lahve s vínem ve sklepích svého kláštera a po delší době je objevil a zjistil, že víno nádherně perlí.
Směs Cuvéé a Tirážního likéru se naplní do lahví, ty se uzavřou, opatří Agrafou a vleže uloží do sklepů, probíhá Šampanizace. Ušlechtilé kvasinky přetvářejí cukr obsažený ve víně na alkohol za uvolňování CO 2 . Postupem času kvasinky hynou, vzniká sediment a uvolňuje se barva a aroma. Tlak v lahvích je až 5 (!) atmosfér.
Ke konci Šampanizace se vše přesune do speciálních stojanů, každou lahví otáčet. Když je lahev hrdlem dolu, následuje Degoržování, přidání Dozážního likéru, zazátkování 3 vrstvým korkem a znovu krátkodobé zrání ve sklepích, aby obsah dokonale prozrál.
CUVÉE – směs 3 vín typu Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier.
TIRÁŽNÍ LIKÉR – cukr rozpuštěný ve víně+speciální ušlechtilé kvasinky.
ŠAMPANIZACE – druhotné kvašení v lahvích.
DEGORŽOVÁNÍ – oddělení sedimentu. Hrdlo lahve se podchladí v mrazícím roztoku(-20°C)
DOZÁŽNÍ LIKÉR – víno s cukrem obohacené koňakem.
Značky:
– Dóm Perignon
– Taittinger
– Moet Chandon
– Mumm’s
– Veuve Clicquot
– Perrier Jouet
– Pieper Heidesik
Servis:
– ve vychlazených flétnách o obsahu do 1,5 cl. Teplota 3-5 C. Skleničky nikdy nesmíme předmrazit-ztráta perlení. Oblíben servis s čerstvou jahodou, nebo kaviárem, ale není to gastronomicky správné.
t. c. SEKT
Výroba po celém světě. Není tak kvalitní, jako champagne. Možno vyrábět i champagnizační metodou.
Označení sladkosti:
-Brut: nejsušší
-Sec: suché
-Demi Sec: polosuché
-Demi Doux: polosladké
-Doux: sladké
Značky:
– Korbel (USA)
– Metternich (Německo)
– Asti (Italie)
– M Chandon (Francie,)
– Louis Girardot (Francie, Č.R)