JÍDELNÍ LÍSTEK A NÁPOJOVÝ LÍSTEK
CO JÍST?
• NURIČNĚ VYVÁŽENÁ NABÍDKA VE VZTAHU K DENNÍM POTŘEBÁM ODPOVÍDAJÍCÍ TĚLESNÉ STAVBĚ A DENNÍ AKTIVITĚ
• Současný trend je založen na dobré osobní kondici
• 21. století je požaduje bezpečnost pokrmů
Je nutné se věnovat kvalitě celého výrobního procesu. Podle Henri Gaula a Christiana Millau významně ovlivňuje vztah k přípravě a nabídce pokrmů deset uváděných doporučení.
Doporučení:
1. Vyvarovat se zbytečným složitostem – jednoduchost jídel, přípravy a chutí
2. Krátká doba pro přípravu pokrmů
3. Dobré zásobování
4. Nevytvářet velké zásoby surovin
5. Zaměř svou kuchyň na regionální gastronomii
6. Zapomeň na příliš těžké a bohaté omáčky
7. Využij prakticky poznatky výzkumu a nové techniky v gastronomii
8. Připomínej si zásady zdraví a stravovacího režimu
9. Současně sleduj inovace života a jeho stylu
10. Nabízej krátký jídelní lístek a čerstvá jídla
JÍST DOBŘE A ROZUMNĚ NENÍ JIŽ DÁvNO V ROZPORU.
Tvůrci trendů jsou vtipní a energičtí lidé, kteří vymýšlí nové cesty k uspokojení zákazníků a spotřebitelů.
Zastavme se a připomeňme si spis Brillanta Savarina (1755 – 1826) „O labužnictví – filozofii chuti“, knihu milovníků dobrých jídel.
Také současnost má své světoznámé tvůrce, tito podnikatelé renomovaných světových restaurací své názory na kuchařské umění a zdraví vidí takto:
Alian Ducasse, šéfkuchař a majitel restaurací prestižních hotelů v Paříži a Monte Carlu, říká: „Když přemýšlím o jídelním lístku nebo menu, tak vymýšlím něco jednoduchého, plného základní chutě a vůně pokrmů“.
Georg Blanc, majitel rodinného hotelu od roku 1872: „Každý pokrm vyžaduje jednoduchost, čerstvost a harmonii. Mám rád výraznou chuť čerstvého pokrmu. Připravujeme-li pokrmy složité, tak ztrácí na původní chuti. Styl se soustřeďuje na hledání správné chuti “.